Rondreis IJsland

Het ruige en dunbevolkte IJsland is een walhalla voor natuurliefhebbers. Het eiland van de Vikingen oefent een enorme aantrekkingskracht op vakantiegangers die op zoek zijn naar een unieke belevenis. Zoals bijvoorbeeld  ook om het Noorderlicht te kunnen aanschouwen. Dit magische eiland heeft een ongekend natuurschoon in de vorm van ruige gletsjers, prachtige fjorden,warmwaterbronnen en actieve geisers.  Daarom is een rondreis IJsland  een absolute aanrader.

Rondreis IJsland: Vikingen en vulkanen

De Vikingen waren de eerste bewoners van IJsland. De geschiedenis van deze eerste kolonisten komt terug in de saga’s. In Reykjavik zijn er een aan aantal musea waar deze geschiedenis op bijzondere wijze wordt belicht. Het Saga museum , het Nationaal Museum en het bijzondere Kolonisten Museum dat is  gebouwd rond de restanten van een langhus (huis) van de Vikingen.

Hoofdstad Reykjavik is ongetwijfeld de eerste en/of laatste stop op je rondreis IJsland.  Dit vanwege de ligging op circa 50 kilometer afstand van de internationale luchthaven. De meeste van de ruim 300.000 inwoners van IJsland wonen in Reykjavik. Desondanks is het een overzichtelijke stad. Het oude centrum en de haven zijn goed te voet bereikbaar. Bijzonder is ook de 74 meter hoge Hallgrímskirkja kerk met daarvoor het beeld van de IJslandse ontdekkingsreiziger Leif Eriksson.

The Golden Circle: korte rondreis IJsland

Nabij Reykjavik ligt ook het Nationaal Park Þingvellir. Het is een 40 kilometer lange kloof die is ontstaan doordat het op de grens ligt van de Europese en Amerikaanse tektonische platen. Het gebied was in de begintijd van de Vikingen ook het bestuurlijk centrum.  De zogenaamde Alþing (jaarlijkse volksvergadering) vond er vanaf  930 n.C.  plaats.

In het gebied van Geysir zijn er een aantal gaten waar het hete water er om de paar minuten uit spuit. De oorspronkelijke Geysir, en naamgever van alle geisers ter wereld, is helemaal niet meer zo actief.  De nabijgelegen Strokkur spuit daarentegen een aantal maal per uur tot een hoogte van soms ruim 20 meter.

Niet ver hier vandaan maak je natuurlijk een stop bij de Gullfors watervallen. Diep in een ravijn stort de waterval zich naar beneden. Het zicht op de waterval in combinatie met het spectaculaire omliggende landschap zal een onuitwisbare indruk bij je achterhalen

Een bezoek aan de bekende Blue Lagoon staat op het programma van vrijwel iedere groepsrondreis of fly-drive IJsland. Neem een duik in het helderblauwe water te midden van de bijzondere lavaformaties.

De route langs de bovenstaande staat ook wel bekend als de Golden Circle. Deze route is ongeveer 300 km lang en is een bijzondere kennismaking met de indrukwekkende natuur van IJsland

Ontdek de unieke natuur in IJsland

De lagunes en de vele nationale parken maken IJsland tot een topbestemming. Een absolute aanrader zijn ook de bekende vogelrotsen van Látrabjarg.  De rotsen herbergen één van de grootste vogelkolonies van Europa. Je vind er onder ander papegaaiduikers, alken en zeekoeten.

Nergens ter wereld  kun je het prachtige noorderlicht zo goed bewonderen als in IJsland. Omdat er vrijwel geen lichtvervuiling is, kun je het bijzondere verschijnsel in de wintermaanden geregeld  waarnemen.

Groepsrondreis of fly-drive IJsland?

Een groepsrondreis of fly-drive naar IJsland is heel populair in en rond de zomermaanden. Ook in de wintermaanden is het steeds populairder vanwege de mogelijkheid om het noorderlicht te zien en het indrukwekkende winterlandschap. De internationale luchthaven nabij Reykjavik is het startpunt van je rondreis IJsland.  Het ruime aanbod individuele rondreizen maakt dat er altijd wel een reis bijzit die voldoet aan jouw wensen qua route, budget en reisduur.

 

Zicht over Reykjavik op IJsland

IJsland in het kort

Vlag: Vlag IJsland

Hoofdstad: Reykjavik

Inwoners: 339.000

Oppervlakte: 103.000 km² ( 2,4 x NL)

Valuta: IJslandse kroon

Religie: Luthers

Bestuurlijk: Parlementaire republiek

Talen: IJslands

Tijdsverschil zomer: -2 uur

Tijdsverschil winter: -1 uur

Reis vliegtuig: 3 u. 10 min.

Reis auto:  km

Reisorganisaties rondreizen IJsland