Rondreis Noorwegen

Indrukwekkende bergen, diepe fjorden en immense gletsjers: Noorwegen is hét walhalla voor natuurliefhebbers. Ook de Noren zelf trekken er graag op uit. Dit uitgestrekte en dunbevolkte land biedt er dan ook alle ruimte voor. Tijdens een rondreis Noorwegen beleef je het echte Noorwegen. De vele staafkerken die je in Noorwegen treft, kennen hun oorsprong uit de tijd van de Vikingen. Ook steden als Oslo, Bergen, Lillehammer en Trondheim zijn aanraders voor een tussenstop. Een rondreis Noorwegen met de auto of als groepsrondreis zijn allebei een prima keuze. Maar een autorondreis Noorwegen vraagt wel om een goede reisplanning. De reisafstanden in dit enorme land kunnen tegenvallen. Neem daarom de tijd en plan je reis goed!

Hoogtepunten van een rondreis Noorwegen

Een echter trekpleister in hoofdstad Oslo is het Vigeland Park. De ruim 200 beelden van deze bekende beeldhouwer verbeelden de kringloop van het menselijk leven. De verstrengelde lichamen bij veel beelden laten een onuitwisbare indruk achter. Bij de Holmenkollen skischans heb je een fantastisch uitzicht over de stad. Je leert er alles over over de geschiedenis van het skiën in Noorwegen. Vergeet in Oslo ook niet niet de vele prachtige werken van de Noorse schilder Munch te bekijken. Het beroemde werk “De Schreeuw” , en veel van zijn andere werken, vind je in het Nationaal Kunstmuseum. Ook het Munch Museum herbergt veel van zijn werken.

Een rondreis Noorwegen is niet compleet zonder een bezoek aan de Preikestolen. Deze 600 meter hoge klif torent loodrecht omhoog vanuit de Lysefjord. Na een stevige klim kom je op het plateau. Geniet van het adembenemende uitzicht over het Lysefjord.  Een bezoek aan de Preikestolen kun je prima combineren met een kort verblijf in Stavanger. 

Ontdek de rijke geschiedenis van Hanzestad Bergen. De Bryggenkade staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. De fraai gekleurde houten huizen dienden ooit als opslagplaats voor de handelswaar van de kooplieden van de Hanze.  Ten slotte kun je ook de Fløibanen of  de Ulriken kabelbaan nemen. Eenmaal boven geniet je van het bijzondere uitzicht over de oude stad en de havens.

Iets noordelijker van Bergen ligt het Aurlandfjord. Diep landinwaarts ligt het kleine plaatsje Flåm.  Een echte trekpleister is de wereldberoemde spoorlijn. Vanuit Myrdal loopt het 20 kilometer lange traject. Reizend over het steile spoortraject kun je genieten van adembenemende uitzichten. Natuurlijk stap je onderweg uit om de indrukwekkende Kjosfossen waterval te bewonderen.

Het 20 kilometer lange Geiranger fjord is in alle opzichten indrukwekkend. Het in een S-vorm lopende fjord is op sommigen plekken 250 meter diep. De steil uit het water omhooglopende bergen bereiken een hoogte tot wel 1600 meter. De recht naar beneden neerstortende watervallen zijn een indrukwekkend schouwspel van de natuur. Daarom is het niet meer dan logisch dat het Geirangerfjord op de UNESCO werelderfgoedlijst staat.

Groepsrondreis of autorondreis Noorwegen?

Een rondreis Noorwegen met de auto of camper is immers populair. Heb je wat meer de tijd? Combineer je vakantie Noorwegen  dan met andere landen in Scandinavië. Bijvoorbeeld Zweden of Finland. Naast rondreizen in hotels, zijn er ook veel pakketreizen met verblijf in hutten. Vrijwel alle campings hebben ingerichte hutten. Op deze manier is een rondreis Noorwegen net wat budgetvriendelijker.

Vliegen naar Noorwegen kan natuurlijk ook! Er zijn meerdere internationale luchthavens in Noorwegen. Oslo is echter meestal de aankomst- en vertrekplaats voor veel groepsrondreizen en fly-drives. Ook komen er veerboten aan vanuit Kopenhagen en Kiel. Hoofdstad Oslo is dan ook een prima plek om je groepsrondreis of fly-drive Noorwegen mee te beginnen of te eindigen.

Ten slotte is het ook een echte aanrader om een gedeelte van je rondreis Noorwegen te combineren met de Hurtigruten veerboot. Deze 120 jaar oude veerdienst loopt helemaal van Bergen naar Kirkenes. Onderweg kom je onder andere langs Trondheim, de Lofoten en de Noordkaap. Bekijk de vele mogelijkheden bij één van de vele reisorganisaties op deze pagina!

Huizen aan het water in Trondheim, Noorwegen

Noorwegen in het kort

Vlag: 

Hoofdstad: Oslo

Inwoners: 5,3 miljoen

Oppervlakte: 323.787 km² (7,6 x NL)

Valuta: Noorse kroon

Religie: Luthers

Bestuurlijk: Parlementaire constitutionele monarchie

Talen: Noors

Tijdsverschil zomer: 0

Tijdsverschil winter: 0

Reis vliegtuig: 1 u. 35 min.

Reis auto: 1250 km

Reisorganisaties rondreizen Noorwegen